HTML

mt2mx

A fizetési üzenetek területén jelentős innováció zajlik. A fizetési üzenet közé tartozik minden olyan kommunikáció, amely pénzintézetek (bankok, takarékszövetkezetek, posta, kártyatársaságok) között zajlik. Ezen üzenetek fejlődéséről, illetve a fejlődésben lévő lehetőségekről szeretnék folyamatod tájékoztatást adni.

Miért vannak a bankok zárva hétvégén?

2011.08.24. 20:23 Kovács Vilmos Levente - Simplexion

 

Amióta a szabad szombat bevezetésre került, a bank szinte az egyetlen olyan szolgáltatás, melyet nem lehet igénybe venni hétvégén. Holott felgyorsult világunkban pontosan hétvégére tolódik a vásárlás. Az eladó pedig, ha nem kézpénzben fizetünk, a legjobb esetben a következő munkanapon juthat pénzéhez. Ez a kitétel igaz a kártyás tranzakciókra is, hiszen a kártya használatakor csak tranzakció authorizáció történik, maga a pénzügyi teljesítés napok múlva történik meg.
A kiskereskedelmen túl a tőzsdei kereskedelmet is jelentősen hátráltatja a pénzügyi szolgáltatások nyitvatartási időhöz történő kötöttsége. A globális kereskedelemben egy héten csupán szűk 1 nap, amikor a világ egyik táján sem lehet kereskedni. Aktív kereskedés közben az ügyfélnek szüksége lehet fedezet feltöltésre, vagy éppen a keletkezett nyereséget szeretné felhasználni.
Az a hozzáállás, hogy csak akkor lehet bankművelet, amikor a bank nyitva van a papír alapú feldolgozás korában teljesen érthető volt. Jelenleg azonban szinte minden pénzintézeti informatikai fejlesztés a végponttól végpontig történő automatizált feldolgozásról szól. Az ISO20022 szabványnak megfelelő fizetési üzenetek (pl. SEPA) bevezetése ma már lehetővé teszi az elektronikusan beadott tranzakciókra bizonyos limitek mentén, hogy a banki nyitva tartáson kívüli időpontban végezhető legyen bankközi elszámolás.
A bank fedezet igénye a historikus adatokból nagy biztonsággal becsülhető, a fedezeti számla egyenlegek ellenőrzése automatizálható. Ezen eszközökkel nagy biztonsággal elvégezhető az automatizált elszámolás emberi beavatkozás nélkül. A megvalósítással kapcsolatban csupán az alábbi kérdések merülnek fel:
  • Miért lenne érdeke a banknak nyitva tartáson kívül automatizáltan pénzügyi tranzakciókat teljesíteni?
-> A válasz egyszerű: extraprofitra tehet szert!
 
  • Mi történik akkor, ha a bankok nem foglalkoznak a nyitva tartáson kívül pénzügyi tranzakciók teljesítésével?
-> Mivel ez egy valós piaci igény bizonyosan lesznek olyan szolgáltatók, akik kihasználják a kínálkozó piaci rést.

 

1 komment

Címkék: hétvége kártya bank zárva sepa iso20022

A bejegyzés trackback címe:

https://mt2mx.blog.hu/api/trackback/id/tr493178032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kszabo 2011.08.26. 22:40:09

Kis bácsi gazdasági eszmefuttatását ismerik:
- Gyerekek, minden nap ráfizetés amikor kinyitok.
- Akkor miből tetszik élni?
- Hétvégén zárva vagyok.
süti beállítások módosítása