HTML

mt2mx

A fizetési üzenetek területén jelentős innováció zajlik. A fizetési üzenet közé tartozik minden olyan kommunikáció, amely pénzintézetek (bankok, takarékszövetkezetek, posta, kártyatársaságok) között zajlik. Ezen üzenetek fejlődéséről, illetve a fejlődésben lévő lehetőségekről szeretnék folyamatod tájékoztatást adni.

Azonosítási probléma a SEPA beszedés sémában?

2011.07.28. 08:19 Kovács Vilmos Levente - Simplexion

Az Egységes Euró Fizetési Övezetben (SEPA – Single Euro Payment Area) jelenleg bevezetés alatt álló csoportos beszedési megbízás (SDD – SEPA Direct Debit) értelmében az ügyfél a szolgáltatónak ad megbízást a beszedésre. A megbízás értelmében a szolgáltató feljogosítja a saját bankját, hogy szedje be az ügyfelétől a szolgáltatás igénybevételének költségét. Az SDD lehetőséget biztosít akár egyszeri beszedésre is. A SEPA bevezetésével a szabványalkotó célja volt, hogy
  • Végponttól végpontig automatizálható üzenet feldolgozás
  • Egységes kezelés a monetáris unió területén belül
 
Az azonosítási problémát pont ez utóbbi cél teljesítése okozza. Ugyanis a felhatalmazást adó ügyfél bankjának azonosítania kell a beszedés kezdeményezőjét. Többek között azért, mert a beszedő cég neve nem biztos, hogy megegyezik azzal a névvel, amin a szolgáltatást nyújtja. Illetve elkerülhetővé teszi az ügyfelek megtévesztését. Ez pedig csak kétféleképpen lehetséges
  • Hozzáférhetővé teszi a beszedést kezdeményező bankja az általa elvégzett ügyfél azonosítást
  • Létrejön egy központi adatbázis
 
Az utóbbi megoldás pont az egyszeri beszedéseket lehetetlenítheti el, holott alternatívája lehetne a jóval drágább kártyás tranzakciónak. Az első megoldáshoz pedig ki kell alakítani azt az infrastruktúrát, melyet mindkét fél elfogad.

A beszedő azonosításához elegendő lenne az egyes országok nemzeti bankjai adatbázist tartanának fenn az országon belüli beszedést végző szolgáltatókról. Ebben az adatbázisban elégséges lenne a beszedő egyedi azonosítóit (pl. adószám, cégjegyzék szám) tárolni és kérés esetén ellenőrzött körülmények között kiszolgáltatni az azonosítást kérő pénzintézetnek. Ezen körülmények meghatározása eddig még nem történt meg.

 

Szólj hozzá!

Címkék: direct azonosítás stp debit beszedés sdd sepa.

A bejegyzés trackback címe:

https://mt2mx.blog.hu/api/trackback/id/tr783106376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása