HTML

mt2mx

A fizetési üzenetek területén jelentős innováció zajlik. A fizetési üzenet közé tartozik minden olyan kommunikáció, amely pénzintézetek (bankok, takarékszövetkezetek, posta, kártyatársaságok) között zajlik. Ezen üzenetek fejlődéséről, illetve a fejlődésben lévő lehetőségekről szeretnék folyamatod tájékoztatást adni.

Van-e hatással az Euró válsága az értékpapír piac egységesítési törekvésekre?

2011.07.05. 10:28 Kovács Vilmos Levente - Simplexion

A görög válság elmélyülése kapcsán újra és újra szárnyra kapnak találgatások az Európai Monetáris Unió létével kapcsolatban. Ezzel szemben a monetáris unió erejét jelzi, hogy a pénzügyi rendszerek integrációja nem látszik megtorpanni. Az európai értékpapír piacok átjárhatóságát megvalósító Target2-Securities projekt vezetője éppen az előző héten tartotta meg fél éves projektértékelést tartott Londonban.

A Target2-Securities projekt egy európai központi értékpapír elszámoló ház létrehozása az euróban denominált értékpapírok számára. E központi elszámoló ház tagjai a nemzeti elszámoló házak. Az egyes partnerek közötti kiegyenlítés TARGET2 fedezeti számlákon keresztül történik. A TARGET2 a nemzeti RTGS (Real Time Gross Payment System) rendszerekre épül. Az RTGS megfelelője Magyarországon a VIBER (Valósidejű Bruttó Elszámolási Rendszer).

A központi elszámoló ház egységes módon teszi elérhetővé a befektetők számára valamennyi európai Euróban jegyzett értékpapírt. Azaz a befektető a bármely európai elszámoló házat választhatja, hogy elszámolja Target2-Securities hatály alá tartozó értékpapírjait. A központi rendszer használatáért az Európai Központi Bank díjat fog felszámolni. A Target2-Seciurities projekt jelenleg még fejlesztési stádiumban van, ebben a negyedévben kezdődött a unit teszt. A fejlesztést 2012 végéig kell befejezni a tervek szerint. A tesztelés 2013 év végével zárul. A produktív üzem várhatóan 2014 utolsó negyedévében indul. Az előzetes várakozások szerint a Target2-Securities 90%-al csökkenti az elszámolás költségeit, ha sikeresen élénkíti a versenyt az egyes elszámoló házak között

 

Szólj hozzá!

Címkék: viber target2 securities rtgs target2

A bejegyzés trackback címe:

https://mt2mx.blog.hu/api/trackback/id/tr123041025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása