HTML

mt2mx

A fizetési üzenetek területén jelentős innováció zajlik. A fizetési üzenet közé tartozik minden olyan kommunikáció, amely pénzintézetek (bankok, takarékszövetkezetek, posta, kártyatársaságok) között zajlik. Ezen üzenetek fejlődéséről, illetve a fejlődésben lévő lehetőségekről szeretnék folyamatod tájékoztatást adni.

Megérheti-e a bankoknak a számlaszám hordozhatóság?

2011.06.27. 11:35 Kovács Vilmos Levente - Simplexion

 

Néhány nappal ezelőtt számlaszám hordozhatóság magyarországi bevezethetőségéről készült cikkemre kaptam kérdésként, hogy megérheti-e a bankoknak a bevezetés. Első közelítésben nagyon könnyű rámondani, hogy nem. Ha a telefon társaságokat ért szabályozói beavatkozásokat tekintjük meg analógiaként, akkor már nem ilyen egyértelmű a válasz. A mobil szolgáltatókat a hatóságok kényszerítették a számhordozhatóság bevezetésére és a roaming tarifák csökkentésére. Továbbá legújabban az országon belüli összekapcsolási díjak is szabályozásra kerültek.
A szabályozás módosítások következtében a társaságok bevételeinek jelentős mértékben csökkennie kellett volna, de nem ez történt. A telefon társaságok a szabályozói beavatkozások ellenére is megfelelő szinten tudják az óta is tartani a bevételeiket és nyereségüket. Ezek alapján megkérdezhetnénk, hogy mi az a varázsszer, amely segített e cégeken? A varázsszer nem más, mint az innováció. Ha végiggondoljuk a mobil társaságok a gyártókkal összefogva folyamatos termékfejlesztést végeznek. Természetesen nem minden újítás lett sikeres. Az elmúlt évekből fel tudunk sorolni nagy bukásokat (pl. WAP) és óriási sikereket (pl. mobil internet). Sőt olyan termékek is vannak (pl. SMS), melyek sikerességében a szolgáltatók sem bíztak.

Az idei év legnagyobb ígérete az NFC (Near Filed Communication) chip bevezetése a készülékekbe. Ennek segítségével lehet továbbfejleszteni az érintés nélküli fizetési szolgáltatásokat az elektronikus pénztárca irányába. A nemzetközi sajtóban se szeri se száma az NFC technológiára épülő elektronikus pénztárca próbaüzem bejelentéseknek. Összegezve azt gondolom, hogy a bankok csak akkor őrizhetik meg bevételeiket és nyereségességüket, ha növelni tudják a tranzakció számot. Ez pedig csak új innovatív termékek bevezetésével lehetséges.

 

Szólj hozzá!

Címkék: innováció bankszámla hordozhatóság nfc

A bejegyzés trackback címe:

https://mt2mx.blog.hu/api/trackback/id/tr193018358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása