HTML

mt2mx

A fizetési üzenetek területén jelentős innováció zajlik. A fizetési üzenet közé tartozik minden olyan kommunikáció, amely pénzintézetek (bankok, takarékszövetkezetek, posta, kártyatársaságok) között zajlik. Ezen üzenetek fejlődéséről, illetve a fejlődésben lévő lehetőségekről szeretnék folyamatod tájékoztatást adni.

Érdemes most európai kártyatársaságot alapítani?

2011.06.15. 19:36 Kovács Vilmos Levente - Simplexion

 

Úgy tűnik, hogy a legnagyobb európai bankok elérkezettnek látják az időt saját kártyatársaság megalapítására. Lehet-e sikeres egy ilyen vállalkozás a VISA és MasterCard hegemóniája mellett úgy, hogy Kína is független kártyatársaságot akar?
A kérdésre első közelítésben valószínűleg nem könnyű igennel válaszolni. Viszont vegyük figyelembe, hogy a mobil készülékekbe integrált NFC (Near Field Communication) chipek fennállásuk óta a legnagyobb változást okozhatják a kártya hálózatokban. Véleményem szerint az alábbi motivációk működnek az egyes szereplőknél:
 - A készülékgyártók egymásra licitálva törekszenek a funkció mihamarabbi biztosítására.
 - A bankok nem akarnak kimaradni a kínálkozó lehetőségből
 - A kártyatársaságok teljesen természetesnek veszik szerepüket az elszámolásban és a kiegyenlítésben
 - A telefon társaságok egyelőre távol tartják magukat e fejlesztésektől.
 
A szereplők későbbi helyzetét leginkább meghatározó kérdés, hogy lehet-e egyáltalán alternatívát teremteni a kártyatársasági hálózatoknak? Amennyiben nem, az európai kártyatársaság újszerű termékekkel, illetve olcsóbb szolgáltatásokkal viszonylag könnyedén meg tudja különböztetni magát riválisaitól. A támogató nagy bankok könnyedén tudják finanszírozni a projektet, ameddig ki nem alakul a kritikus tömeg. Ettől a ponttól kezdve viszont jelentős nyereségre számíthatnak, hiszen a kártya hálózat üzemeltetés alapvetően jó üzlet.
Ha viszont lehet alternatívát teremteni a kártyatársasági hálózatoknak, akkor nem csak az európai kártyatársaság, hanem valamennyi piaci szereplő hosszú távú jövője kérdéses. Furcsa mód a mobiltelefon hálózatok jelenthetnek egyedül konkurenciát. Ennek lehetőségét viszont jelentősen csökkenti az a tény, hogy a szereplők komoly konkurencia harcot vívnak egymással. Összefogás nélkül pedig elképzelhetetlen, hogy ezen a terepen sikeresek legyenek.

Bizonyos jelek arra mutatnak, hogy a piaci szereplők egy része keresi a kártya hálózatok alternatíváját. Ha sikerül, szolgáltatásuk jelentősen átrajzolhatja a piacot.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mt2mx.blog.hu/api/trackback/id/tr52986943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása